Podgrzewam czekoladę i dorzucam dodatki. Ten genialny deser bez pieczenia robię w 15 minut

Dodano:
Szybki deser Źródło: Shutterstock / josera
Gdy najdzie ochota na słodkie, można schrupać herbatnik lub sięgnąć po kostkę czekolady. Jednak, gdy połączy się te dwa składniki i dorzuci się proste dodatki, powstanie coś znacznie smaczniejszego.

Czasami przyjdzie mi do głowy świetny pomysł. Tak właśnie było, gdy mając ochotę na wyjątkową słodycz, postanowiłam połączyć czekoladę z herbatnikami. Dorzuciłam jeszcze proste składniki i po zastygnięciu powstał pyszny deser bez pieczenia. Często do niego wracam, bo mało przy nim pracy.

Jaką czekoladę dodać do deseru bez pieczenia?

Podstawą mojego deseru bez pieczenia jest czekolada. By całość wyszła smaczna, warto postawić na dobrej jakości czekoladę. W tym celu sprawdźcie na etykiecie jej skład. Na pierwszym miejscu powinna mieć miazgę kakaową, a nie cukier. A im jej skład będzie krótszy, tym lepiej. Jeśli chodzi o rodzaj czekolady, możecie wybrać czekoladę gorzką, która zawiera dużo kakao albo mleczną, która jest dosyć słodka. Dobrym pomysłem jest też zmieszanie obu rodzajów czekolady.

Jak zrobić czekoladowy deser bez pieczenia?

Przygotowanie czekoladowego deseru bez pieczenia zaczynam od połamania na kawałki herbatników. Potem to samo robię z czekoladą, której kawałki wrzucam do rondelka. Dodaję też trochę masła, mleka, cukru pudru i ciemnego kakao. Całość podgrzewam, mieszając, aż składniki dobrze się połączą.

Do gorącej masy wrzucam kawałki herbatników, mieszam i formuję deser. Można wyłożyć go na papier do pieczenia i zrolować, by powstał słodki baton. Dobrym pomysłem jest też przełożenie masy do niedużej, prostokątnej foremki i ugniecenie całości łyżką. Ja właśnie tak zwykle formuję ten deser. Potem wstawiam go do lodówki, by stężał i już można go kroić na porcje.

Przepis: Deser czekoladowy z herbatnikami

Prosty deser bez pieczenia z czekolady i herbatników

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g herbatników
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mleka lub śmietanki 30%
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyHerbatniki pokrusz w dużej misce na kawałki. Czekoladę połam na kawałki, umieść w rondelku. Dodaj masło, mleko, kakao i cukier puder. Całość podgrzewaj, mieszając aż powstanie gładka masa. Dodaj do niej herbatniki, dokładnie wymieszaj.
  2. FormowanieMasę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieć łyżką. Gdy wystygnie wstaw ją do lodówki i pozostaw na ok. 2 godziny, aż stwardnieje. Deser podawaj krojony w plastry.

Czym warto wzbogacić czekoladowy deser bez pieczenia?

Czekoladowy deser bez pieczenia można wzbogacić różnymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się tu posiekane orzechy, spłatkowane migdały czy suszone owoce, np. żurawina, rodzynki, pokrojone morele.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...